I had a dream last night…

by | Jul 5, 2012 | Blog, Dedications | 8 comments

Hey everyone,

I had a dream last night, sharing a happier moment in the dream with Jacqueline Hurwitz, who died in the Westdene Bus Accident. I was in standard 8 that year and Jacqueline was in standard 6. We just started a relationship and I still remember very clearly the very nervous moment I asked her to be mine on Valentines day just shortly before the accident. I loved Jacqueline the first day she joined our school that year. We used to have a shared music class across from Mrs Bishoff’s (Purple Rain) English classroom on the ground floor next to the boy’s bathrooms, and I remember nervously sitting behind Jackie, unable to breathe, and totally taken in by her presence. I loved that girl, and never really loved like that again.

I’m often shoved back into that memory/reality with dreams that crop up from time to time. Somehow over the years I’ve learned to embrace the heartache and pain of that year as a precious and intense emotional momento of a short time in my life when I intensely loved and “felt” – that unique and special experience where you “connect” with a sole mate, even at such a tender age.

A change in my routine that day saved my life. A change in my routine that day still plagues me that I could not again sit next to her on the bus like in the days before and nervously hold her hand and shyly talk about nothing that is important . . . but just talk. And yet today, her shy smile and voice, soft as whisper, still lingers . . . . hauntingly precious . . . .

I met her family for the first time next to her grave with the mass funeral that was held, and went to visit her mother and sister in their apartment a few weeks after the funeral.

I stayed on at Vorentoe Hoerskool and matriculated there, but did not maintain contact with her family. I was for most part dysfunctional at high school, a loner that used to stare at the memorial under the tree next to the school library, introverted within my own sense of loss and pain.

I am plagued by a question since the accident. A question I never had the confidence to ask her mother. It is time. I would like to make contact with her mother or sister and close this query that is on my heart. I was wondering if anyone would have their contact details or know where they can be found.

I know they lived in the flats/apartments off Edward/Gibson Streets in Sophiatown nearby Melville Koppies. I can’t imagine them still being there, but was hoping someone would know how I can get in contact with them.

I’ve since moved with my family to the UK, have completed doctorates in criminology and political sciences, have a family of my own and have not been back to South Africa now for close to 11 years. Last night’s dream was a reminder to me that I still have unfinished business there, and still have a desire to be and remain in contact with my roots. Your help in getting me in contact with Mrs Hurwitz would be greatly appreciated.

Do we have a club/association/memorial-remembrance society?

Looking forward to hearing from you soon.

Kind regards
Dr Damion Duvahldohr (aka Johann Smit)

8 Comments

 1. JOEL

  DOES ANYONE KNOW THE NAMES OF JACQUELINE’S PARENTS INCL HER MOTHER’S MAIDEN NAME?

  Reply
  • Chantel Bremner?

   Jackie Hurwits motheris my aunt

   Her maiden surname is Botes.

   I have spoken to her mom Sybil and she would like to speak to the people that remember Jaqueline

   Reply
 2. Chantel Bremner

  Dear Dr Duvahldohr

  I understand how you feel as Jackie was my cousin and I can say we still miss her after all these years.

  Her sister has imigrated to the USA but I often still see and speak to my aunt.

  Is there an email address that she can contact you?

  Reply
 3. Karin Theron (nee) Taljaard

  Hi daar J – vanuit Kanada sedert 1997!! ) kontak gerus

  Reply
 4. Dewald van Dyk

  Ja!! Dit was n tragiese dag in ek dink almal se lewe wat probeer het om die kinders te probeer red, om te moes baklei met al daai water om by hulle te kom. Dit voel vandag nog soos gister dat ek in die dam geduik het om als te probeer om soveel moontlik lewens te red, kan nou nog voel hoe ek met my knieg probeer het om n busruit gebreek te kry en verplig was om terug te swem na die ambulans om n voorwerp te kry om die ruit gebreek te kry.

  Die dag toe ek terug geroep is na ons HK in Brixton om genoegsame toerusting na die dam te neem en my vader wat ten tye die diensoffisier was my meegedeel het dat daar n bus in die dam beland het, en ek eers gedink het dit is n gewone oefening bly my nog vadag by, die erns en bekommernis in my vader se oe het my laat besef hy maak nie grappe nie en dat hy ernstig is, ek was die tweede ambulans op die toneel, gestop en sonder om aan my veiligheid te dink die dam ingeduik en na die bus geswem, daar het ek teen die bus se kant af beweeg en so uitgevind dat dit nie n enkeldekker is soos omstanders aan my assistent vertel het nie maar well n dubbeldekker is, met my knieg het ek die venster probeer breek maar het nie geslaag nie, om van die kinders in die bus te sien spartel sal my altyd by bly, van die kinders het dieper die dam in geswem waarop van die ander kollegas wat by gekom het begin het om na hulle te swem. Ek kan nog goed onthou hoe een van die dogters wat ek probeer resuseteer in die water in my mond gefomeer het en toe oorlede is. Dit was seker die seerste dag in my lewe want ek was opgelei om lewens te red en het daai dag gevoel my hande is gebind, so asof gebede om meer te vermag nie gehoor word nie.

  Na n lang dag in die water en eers om middenag na als opgeruim is kon ons almal tot rus kom en ons gevoelens verwerk, om te weet my skoene wat ek daar in die dam verloor het en seker vandag nog daar le en deel was van my uniform laat my voel ek het darm vir een dag in my lewe iets vir mense beteken. Gereeld wanneer ek stil en alleen is dink ek terug aan daai dag.

  Reply
 5. Carole

  Hello
  I was living in Jo’burg at the time of the disaster. I was a nursing sister working at Jo’burg Hospital paediatric A&E when the call came in of the disaster. I worked in the police morgue that night helping teachers do a preliminary id of the childrens’ bodies before taking the parents into to the morgue to identify their child/children. The sight, sounds, smells and anguish of that night still lives with me today 26 years on – I will never ever forget it!
  There is a Facebook page ‘Westdene Bus Disaster Tribute’ which you may find helpful in your search for Mrs Hurwitz.
  I wish you luck in your search.
  Regards
  Carole

  Reply
 6. Katharina Fink

  Dear Dr Duvahldohr –
  I hope this finds you well.
  My greetings to you & your family.
  I work in a project of the University of Johannesburg that is involved with many residents from the area; Sophiatown – I could try to help with our contacts, if you wish to – a lot of the colleagues are historians and firm in finding people and contacts. Perhaps you want to send an email?
  Best wishes –
  Katharina
  ()

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

“Twee-en-Veertig Kamerade” deur J.J. Heard

Twee-En-Veertig Kamerade Hierdie gedig is in die 1985 Vorentoe jaarboek gepubliseer. Blombedekte graffies ry aan ry,Twee-en-veertig kameraadjies sy aan SY.Nog een oomblik gevul met lewensvreug.(dit is tog die erfdeel van die jeug) 'n Oomblik later deur troebel water...

“Die Busramp” deur Christine Herterich

Die Busramp Hierdie gedig is in die 1985 Vorentoe jaarboek gepubliseer. Die klokkie lui by die Skool VorentoeDie kinders hardloop na die bushalte toeDaar word gelag en gesels, die vakansie is hierDie kinders so vrolik, die tyd vir plesier Die bus trek weg, dis huis...

Chantal Parkin interview with City News, Joburg Today

Today, 33 years ago, 42 children lost their lives after a school bus swerved into the Westdene Dam. Chantal Parkin, one of the Westdene Bus Disaster survivor’s, joins City News in the studio to talk about this day.

Huldeblyk aan die Westdene Busramp

Deur H H Thiart Die eerste kwartaal is reeds verby, nou gaan ons weer ‘n blaaskans kry. Al die kinders is opgewek dis op almal se lippe, in elke gesprek. Volgende week sal die skole sluit, van skoolwerk dan geen duit.   Woensdag, sewe-en-twintig Maart afgemerk op...

Elmien Wood (nee Bellingan) onthou

Boodskap van Elmien Wood (nee Bellingan). Elmien se broer Anton Bellingan het die bus ramp oorleef. 30 jaar voel soos ‘n  druppel in die emmer. Wie sou kon dink dat op daardie Woensdag in 1985 so baie mense se lewens vir altyd verander sou word. "Totsiens sien...

Ons sien jou in die aandstons

Ons sien jou in die aandstons

Deur Chantal Steyn (nee Viljoen) aan haar vriendin Adriana Horn Om te dink dit is al so lank gelede En jy is nog steeds in ons gebede Die mooiste glimlag wat daar was Is alles nog in ons geheue vas Vir Chantal was dit haar beste vriendin Om hul te skei was baie min By...

In Herdenking aan my Suster

In Herdenking aan my Suster

Maritza van Niekerk aan: Adré Kleinhans 10.03.1968 – 27.03.1985 Van My Aan Jou Ek was maar 3 jaar oud en jy pas 17, net 17 dae voor die vreeslike dag. Jou hele lewe wat voorle soos 'n leë dagboek wat jy elke dag in skryf. Jy het my lief gehad soos 'n ma en het alles...